Minneord for Torleif Trykkerud

Det er med stor sorg vi denne uken fikk beskjed om at NKFs eldste medlem, Torleif Trykkerud (88), er død. Etter et lårhalsbrudd og lengre tids sykeleie, sovnet Torleif stille inn i sitt eget hjem søndag 23. januar. 

Trykkerud har levd et usedvanlig innholdsrikt liv. Dette skildret han i boken “Et Liv i Bevegelse – uten smerte” som han selv skrev og utgav våren 2021. Der beskriver han selv sin egen reise, fra barndommens dager under beskjedne kår på et lite småbruk i Telemark på 30-tallet, og helt fram til nåtid. Boken er et knippe små fortellinger satt i rekkefølge som på sitt unike vis gir et innblikk i hvordan verden, kiropraktikken og klinikklivet har utviklet seg på disse årene. 

I 1963 la han ut på reisen som skulle endre livet hans fullstendig. 30 år gammel gikk han om bord på “Stavangerfjord” og tok fatt på den ni dager lange turen over Atlanterhavet til USA, for å studere kiropraktikk ved Palmer College i Davenport.  

Det var møtet og vennskapet med NKFs daværende leder, Olav Kaugerud, som gjorde at Torleif først fattet interesse for kiropraktikken. Og da han vendte nesen hjem etter endt utdannelse hadde han både hustru og en behandlingsbenk i bagasjen. På den tiden var han én av totalt 12 kiropraktorer i Norge.  Han reiste landet rundt for å hjelpe mennesker som slet med muskelskjelettplager, fra Bodø i nord til Kristiansand i sør.  

I tillegg til det klinikkarbeidet som kiropraktor, jobbet han side om side med sin gode venn Kaugerud i foreningsarbeidet i flere år. Han påtok seg aldri noe offisielle verv, for når sant skal sies, var han på den tiden litt engstelig for at han hadde han fått kiropraktorutdannelsen på et litt uformelt grunnlag. Noe artium hadde han nemlig aldri tatt. Det var hans bakgrunn i Røde Kors og en anbefaling av selveste Gonstead som i sin tid fikk ham inn på Palmer College. Han var litt engstelig for eventuelle konsekvenser det ville få dersom dette ble oppdaget, så han holdt seg heller til rollen som Kaugeruds høyre hånd.  

Han brant for sitt yrke og den hellige overbevisningen om at kroppen var til for å brukes fysisk, og var tidlig en pådriver for å predikere “Et liv i bevegelse” både til pasienter og til potensielle pasienter. For var det en ting Torleif var god på, så var det å skape nye relasjoner, bygge nettverk og framsnakke kiropraktikken.  

 Han var stamgjest på en rekke cafeer og spisesteder i sitt nærområde. Han vandret mellom bordene og stiftet nye, og pleiet eksisterende, bekjentskaper til faste tider hver eneste uke. Han delte villig av sine erfaringer og råd i alle anledninger. Senest da vi besøkte ham i Skien i mai i fjor, hadde han bare noen tilmålte timer til rådighet, før han skulle videre til golfklubbens café for å møte gutta. 

Selv om han ikke praktiserte lengre, var Torleif engasjert helt til det siste. Så sent som i desember tok han kontakt med Kathinka på Servicekontoret for å melde seg på vinterkurset i sin region. Han elsket kiropraktikken og han elsket å være en del av fellesskapet som han fant i møte med andre kiropraktorer på kursene. 

En pionér har forlatt oss. Det er mange som vil huske Torleif i takknemlighet, både kolleger og pasienter. Takk for innsatsen, Torleif!  
 
Vi lyser fred over hans minne. 

Publisert: 27. januar 2022 ( sist endret: 28. januar 2022 )