|

Endelig tilbake i klinkk

Mandag morgen kunne kiropraktorene endelig åpne klinikkene tilnærmet normalt etter at Helsemyndighetenes nye bransjestandard for smittevern ble lansert søndag kveld.

Christoffer Børsheim er kiropraktor og jobber ved klinikken Behandling for alle i Bergen. Mandag var han tilbake i klinikk etter fem uker med koronakrise. Han sier det er litt surrealistisk, men godt å være i gang igjen. 

— Det er godt å begynne å bevege seg ut av huset igjen. Kunne gå på jobb og gjenoppta livet, og møte andre mennesker. Jeg så mine første, akutte pasienter allerede i forrige uke. Da under mye mer omfattende smitteverntilltak enn nå. Etter at den nye bransjestandarden ble lansert i helgen har vi, med nye rutiner, denne uken heldigvis kunnet gå tilbake til litt mer normal drift i klinikken. Det er fint. 

Smittevern klart i grevens tid 

Helsemyndighetenes felles bransjestandard for smittevern var forespeilet å foreligge torsdag. Med den på plass og felles rutiner laget og innarbeidet i klinikk, skulle det være mulig for landets over 900 kiropraktorer å åpne klinikkene sine som tilnærmet normalt fra mandag morgen. Men den lot vente på seg. Først sent søndag kveld var den omsider klar. 

Som kiropraktor og autorisert helsepersonell, er man pliktig til å sette seg inn i ny bransjestandard som dette før man kan ta imot pasienter. Norsk Kiropraktorforening (NKF) avholdt derfor et webinar for sine medlemmer for å grundig gjennomgå Folkehelseinstituttets utkast til bransjestandarden søndag ettermiddag i påvente av lanseringen. Etter webinaret var det også mulig for kiropraktorene å teste kunnskapene sine i en nettbasert test for å se om de hadde forstått innholdet korrekt. 

Christoffer deltok på webinaret og føler han er godt oppdatert på hva smittevernkravene innebærer. 

— Jeg synes det var en veldig god gjennomgang. Veldig nyttig å få dette med seg før jeg gikk på jobb på mandag morgen. NKF har gjort en god jobb gjennom denne krisen både til å informere oss, og med å legge til rette for at vi raskt kunne sette oss inn i de nye smittevernkravene og komme oss tilbake i klinikk. 

Fulle lister mandag 

Og det er ikke bare kiropraktorene som er glade for at klinikken kunne åpne igjen. Christoffer hadde fulle lister allerede første dag. 

— Jeg ringte pasientene på forhånd for å gi en forklaring på situasjonen sånn at de skulle være godt informert om smitteverntiltakene før de kom inn i klinikken. Enkelte av pasientene var overlykkelige for endelig å kunne få hjelp til plagerne de har ventet i flere uker med. Det er klart at det er veldig hyggelig å gå på jobb da! 

Men selv om mange pasienter er overlykkelige for å endelig får hjelp med såre rygger og vonde nakker, så regner ikke egentlig Børsheim med at det blir å gå tilbake til tilnærmet normal drift av klinikken i løpet av denne uken. 

— Det er fortsatt krisetilstander i landet og mange mennesker avventer nok situasjonen noe. Kanskje har de slektninger i risikogruppen og tenker at de nok kan leve en uke til med en rygg eller nakke som ikke er så bevegelig. Kanskje er de selv engstelige for smitte. Det er helt i tråd med oppfordringen vi får fra myndighetene. De åpner samfunnet gradvis og forsiktig, men har samtidig bedt om at vi fortsatt begrenser omgang med omverdenen. Så må vi nesten bare avvente å se hvordan ukene fremover blir. Det er det jo ingen som kan spå det akkurat nå. 

Koronakrisen gir flere rygg og nakkeplager 

Rygg- og nakkeplager rammer over 1,2 millioner nordmenn hvert år kan vi lese i Oslo Economics rapport av 2019 , og er en av de desidert største og dyreste helseplagene i samfunnet. Og enda flere nordmenn har fått rygg- og nakkeplager som følge av koronakrisen. Det viser resultatene av en undersøkelse Opinion publiserte 5. april. Bare én knapp uke før denne undersøkelsen ble offentliggjort, sto styreleder i Norsk kiropraktorforening Espen Ohren, frem i NRK og uttrykte sin bekymring for pasientgruppen som sto fullstendig uten behandlingstilbud, og hva dette i verste konsekvens ville kunne medføre. 

Christoffer opplever også noe pågang fra “hjemmekontoristene”.
— Kanskje er det ergonomien på hjemmekontoret, eller økt stressnivå som følge av at man skal jobbe hjemmefra og drive barnehage eller hjemmeskole på en gang. Det er ikke godt å si. Nå har i hvert fall de som trenger det mulighet for behandling. Det er det viktigste. Jeg har også lyst til å legge til at jeg og har pasienter som har hatt godt av hjemmekontor i en periode, det sier kanskje noe om arbeidssituasjonen deres i utgangspunktet, avslutter bergenseren med et smil. 

Smittevernstiltakene du som pasient må ta hos kiropraktor 

Ikke oppsøk klinikken hvis: 
– Har luftveisinfeksjon men ikke påvist Covid-19 
– Har påvist Covid-19 og er satt i hjemmeisolering 
– Du sitter i hjemmekarantene etter reise eller etter kontakt med smitte 

Denne saken ble første gang publisert 20 april 2020