Muskel- og skjelettlidelser er den største og dyreste helseutfordringen Norge står overfor. Hvert år rammer den 1,4 millioner nordmenn, de fleste av disse i yrkesaktiv alder.
Koster mest
Muskel- og skjelettlidelser koster samfunnet 165 milliarder kroner i året.
Samlet sett medfører sykefraværet alene 43 000 tapte årsverk. Det tilsvarer like mange som arbeider som sykepleier i Norge. Kostnaden for samfunnet er anslått til å utgjøre 165 milliarder kroner i året. Dette er høyere enn de årlige kostnadene relatert til kreft.
Fremste årsak til sykefravær
Muskel- og skjelettlidelser forårsaker 31% av alt sykefraværet og 26% av all uføretrygd i Norge.
Smerter i korsrygg og nakke er den ledende årsaken til ikke-dødelig helsetap i landet vårt. Det utgjør om lag 135 000 helsetaps-justerte leveår, og problemet er spådd å øke kraftig i årene som kommer. Mange av disse plagene gjør seg gjeldende når vi blir eldre. I en aldrende befolkning, hvor folk skal stå lengre i jobb, blir det desto viktigere at disse problemene gripes tak i, før de vokser seg for store.
Venter seg sykere
De som har råd til å betale for private helsetjenester får bedre behandling og oppfølging mens de som må vente på det offentlige blir sykere mens de venter.
Det er godt dokumentert at tidlig diagnostisering og behandling er viktig for å unngå langvarig og kostbart sykefravær. Derfor er det et stort problem at det i dag tar alt for lang tid å få hjelp med plagene. I gjennomsnitt venter en pasient mellom 12 til 14 uker på å få hjelp hos en fysioterapeut med kommunale driftstilskudd. Denne ventetiden fører til at plagene kronifiseres, noe som gir lengre sykemeldinger og reduserer sjansene for å komme tilbake til arbeidslivet. De som har økonomi til det søker tidlig hjelp i det private for egen regning og får hjelp raskere enn de som er tvunget til å vente på det offentlige tilbudet.
Kiropraktorene kan bidra til å løse problemet
Nesten 400 000 nordmenn benyttet seg av kiropraktor i 2023 og 750 000 nordmenn har i dag privat helseforsikring som gir rett til bruk av kiropraktorer. Forsikringsselskapene velger i utstrakt grad å benytte kiropraktorer fordi de ser at det gir rask retur til arbeidslivet.
Samtidig viser internasjonal forskning at folk bruker mindre helsetjenester om de får først kiropraktorhjelp for rygg, og at de som går til kiropraktor har mindre sannsynlighet for å bruke medisiner, MR, CT, røntgen, kirurgi og injeksjoner.
Økonomiske barrierer skaper en todeling av helsetjenesten
Det at de som får hjelp av kiropraktor kommer raskere tilbake i arbeid er selvsagt veldig bra. Men dessverre fører dagens ordning til en svært uheldig todeling av helsetjenesten; mellom de som har råd til å få hjelp og de som ikke har råd til å få hjelp.
Vi vet at et gjennomsnittlig behandlingsforløp som fører til friskmelding er på 5,6 behandlinger. Totalkostnaden blir dermed stor for mange, særlig for de med lav inntekt og som nå kjenner dyrtiden på kroppen.
Kiropraktoren har kompetansen
Med sin 5-årige masterutdannelse innen muskel- og skjelettlidelser er kiropraktoren kiropraktoren best egnet til å utrede, diagnostisere og behandle muskel- og skjelettplager.
Kiropraktorer har hatt refusjon over folketrygden siden 1974 og offentlig autorisasjon som helsepersonell i Norge siden 1988. I 2006 ble kiropraktorenes rettigheter utvidet, siden da de hatt rett/plikt til å henvise til spesialisttjenesten og mulighet til å sykemelde. Vi benytter dokumenterte og varierte teknikker for å behandle pasienter; fra råd, veiledning, manipulasjonsbehandling, massasje og palpasjon til trening og øvelsesterapi. Mange av disse teknikkene er også adoptert av annet autorisert helsepersonell, slik som fysioterapeuter og manuellterapauter. Alle medlemmer av Norsk kiropraktorforening plikter å holde seg faglig oppdatert og gjennomgår hvert år 30 timers etterutdanning.
Kan avlaste leger og fysioterapeuter
Økt grad av samlokalisering med bedre bruk av spesialisert kompetanse og tettere samarbeid på tvers av faggrupper vil kunne gi raskere avklaring og igangsetting av tilrettelagte tiltak, til det beste for pasienten.
Norge er i en situasjon med mangel på kvalifisert helsepersonell. Fastlegekrisen er velkjent og helsepersonellkommisjonen har understreket alvoret og spår et økende gap i behovet for helsepersonell som kan behandle muskel- og skjelettlidelser. Kiropraktorer har kapasitet og kompetanse til å avlaste leger og fysioterapeuter. Det lønner seg for samfunnet, for den enkelte og er i tråd med retningen anbefalt fra ekspertutvalget for allmennlegetjenesten, primærhelsemeldingen og folkehelsemeldingen.
Til pasientenes beste
Vi vil at økonomiske barrierer for bruk av veldokumenterte helsetjenester fjernes, slik at alle får tilgang til like gode helsetjenester uavhengig økonomi.
En mulig løsning er inkludering av kiropraktorer i egenandelstaket i folketrygden. En annen er økt bruk av profesjonsnøytrale takster, og inkludering av yrkesgruppen i primærhelseteam. Det er viktig at økonomi ikke blir en barriere å løse folks helseproblemer. Derfor må dette gripes tak ifm. myndighetenes nye NCS-strategi, utvikling av pakkeforløp for muskel- og skjelettlidelser og i partiprogrammene for en ny stortingsvalgperiode.