Revidert Nasjonalbudsjett for 2020 

I dag, 12. mai, la Regjeringen Solberg frem sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett (RNB) for 2020. 

I det reviderte nasjonalbudsjettet blir hovedtallene for norsk økonomi oppdatert, og regjeringens forslag til justeringer av den økonomiske politikken presentert. I år er det uvanlig mange revisjoner som følge av de alvorlige utfordringene korona-pandemien har fått for norsk økonomi. 

For kiropraktorene har myndighetenes vedtak om stengning av kiropraktorvirksomhet mellom 16. mars og 20. april, og de generelle prognosene om fortsatt noe redusert bruk av helsetjenester ut inneværende år medført at de i anslaget i revidert nasjonalbudsjett har nedjustert statens utgifter til kiropraktorbehandling (refusjoner) i forhold til det tidligere salderte budsjett. Bevilgningen foreslås i RNB redusert med 7 mill. kroner, noe som tilsvarer at statens utgifter til kiropraktorbehandling i 2020 blir ca. 170 mill. kroner, slik det var i 2018. 

Leder i Norsk Kiropraktorforening, Espen Ohren, er skuffet over at Regjeringen i sitt forslag til å skape større økonomisk aktivitet og sysselsetting ikke benytter anledningen til å følge opp Stortingets tidligere vedtak om å etablere kiropraktorutdanning i Norge. 

– Helse- og omsorgskomiteen og Forsknings- og høyere utdanningskomiteen har flere ganger innstilt på snarlig etablering via enstemmige merknader til statsbudsjettene, og Kunnskapsdepartementet har videre ved to anledninger bestilt, og mottatt, konkrete planskisser for etablering av en kiropraktorutdanning ved Medisinsk fakultet ved Universitetet i Bergen (UiB). I sin siste skisse fra september 2019 fastslår UiB at man trenger 1 million kroner til å ferdigprosjektere og kvalitetssikre planene, før Regjeringen og Stortinget på bakgrunn av den eventuelt fatter en endelig beslutning om etablering av en nasjonal kiropraktorutdanning. 

– Som ledd i å sikre sysselsetning og økonomisk vekst under og etter korona-pandemien har Regjeringen uttrykt en ambisjon om å bl.a. legge til rette for flere søkere til høyere utdanning innenfor helsefag og øke bevilgningene for dette. Med rygg- og nakkeplager som den største enkeltårsak til lidelser, sykmeldinger og uførhet i befolkningen, vil etablering av en nasjonal kiropraktorutdanning ved et norsk universitet være blant potensielle nysatsninger som slik sett bør utmerke seg som særs aktuelle. Det er over 16 år siden Stortinget for første gang ba om at dette skulle gjøres, og vi håper Stortinget nå benytter dagens situasjon til omsider å få dette på plass, avslutter Ohren. 

Stortinget vil behandle revidert nasjonalbudsjett for 2020 og fatte sine vedtak i slutten av juni. 

https://www.regjeringen.no/no/dokument/statsbudsjettet/statsbudsjettet-2020/revidert-nasjonalbudsjett-2020/id2700940/