Kiropraktordugnad på Ridderrenet

Hvert år stiller norske kiropraktorer opp og behandler utøvere og mannskap på dugnad under Ridderuka og Ridderrennet på Beitostølen – i år var intet unntak.  

Ridderuka er verdens største årlige vintersportsuke for syns- og bevegelseshemmede. 400-450 deltakere i alderen 10-100 år fra ulike nasjoner. Uka blir avsluttet med det tradisjonsrike Ridderrennet. 

Det er kiropraktorene Atle Aarre, Sindre Busk Witsøe og Eilif Harloff som hvert år har påtatt seg ansvaret å tromme sammen en faglig sterk gjeng til sitt behandlerteam til Ridderuka. Med økonomisk støtte fra NKF og noen sponsoravtaler som de selv har ordnet samler de totalt 14 kiropraktorer på Beitostølen i løpet av uken.  

Eilif Harloff 

— De færreste av oss har anledning til å ta en hel uke fri fra klinikken, så vi deler uken mellom oss. Selv jobbet jeg fra de første dagene av Ridderuka, forklarer Eilif som understreker at han gjerne skulle hatt anledning til å bli til det avsluttende rennet.  

Noen av behandlerne er for ringrever å regne. De gleder seg til dette hvert år. Men det er med stor glede Eilif, Sindre og Atle ser at det stadig kommer nye kiropraktorer til i teamet – det trengs.  

— Det er veldig hyggelig at det stadig kommer nye kiropraktorer med i teamet vårt. På grunna korona stilte færre utøvere til start i år enn tidligere år. Neste år kommer vi til å trenge flere kiropraktorer. Da er det selvfølgelig ekstra hyggelig at de som deltok for første gang i år har hatt en så god opplevelse at det frister til gjentakelse.  

En meningsfull opplevelse 

En av dem som var med for første gang i år var Geir Hetland. For han ble dette rett og slett en påminnelse om hvorfor han for i sin tid valgte å studere kiropraktikk. Og han er ikke i tvil. Dette er første, men absolutt ikke siste gangen han jobber frivillig på Ridderrennet. 

—Det har vært utrolig inspirerende å få lov til å jobbe med så motiverte utøvere som dem en treffer på Ridderuka. Hovedårsaken til at jeg ble kiropraktor, og har elska å være kiropraktor i 27 år, er det å kunne hjelpe folk til en bedre tilværelse ved å gi dem funksjonsforbedrende behandling, som igjen gir dem større mulighet til et liv i bevegelse. Sjelden blir vel dette mer aktuelt enn under Ridderrennet.  

—Det har vært rørende å føle på gleden og takknemmeligheten en opplever fra funksjonshemmede, når de opplever en umiddelbar forbedring i den begrensede bevegeligheten de har. Skjønner godt at de av oss som har fått oppleve atmosfæren på Beitostølen, ønsker seg opp igjen. Det skal i hvert fall jeg, sier Geir Hetland.

 Roal Eide var også med for første gang i år, og han har også bare gode ord etter uken på Beitostølen.  

—Å få være med å bidra på Ridderrennet var en veldig bra opplevelse. Det å behandle utøvere med betydelig nedsatt funksjonsevne/handikap er ikke noe man gjør hver dag. Utøverne viste så stor takknemlighet, og glede, for det vi kunne bidra med. Dessuten var det en fantastisk mulighet å bli kjent med nye kolleger i en uformell og sosial setting. Glimrende tiltak og bra for oss som profesjon, forteller han.  

Elisabeth Aas-Jakobsen, Helen Ditlev-Simonsen, Ingrid Fiskå, Camilla Bjørn, Jørund Imislund, Hege Herstad, Sindre Busk Witzøe og Daniel Vestøl

Ikke overrasket 

Dette er ikke tilbakemeldinger som kommer overraskende på ledertrioen, som etter hvert har mange idrettsarrangementer bak seg.  

—Det er veldig spesielt å jobbe på idrettsarrangementer, for utøverne opplever så umiddelbar forbedring. Det går nesten ikke an å få en bedre respons på det du gjør enn å se effekten i form av at utøveren opplever akutt forbedret prestasjon etter behandling. Også er det noe helt spesielt å jobbe tett i team i en hel uke på denne måten. Vi snakker fag 24 t i døgnet, vi utveksler erfaringer og blir utrolig godt kjent, og får virkelig opplevelsen av samhold og at vi alle ønsker det beste for faget og profesjonen. 

For Atle er dette ekstra spesielt, for dette er hans hjertebarn. Det er takket være hans initiativ at kiropraktorer samles til dugnad på Beitostølen hvert år. Han skrev i sin hilsen til kollegaene da han satt i bilen på vei hjem. 
 
—Det er med klump i halsen jeg sitter i bil på vei hjem fra Beitostølen. De deltagende kiropraktorene har vært med og bidratt under Ridderuka på en suveren og totalt uselvisk måte som det står utrolig respekt av. Vi fikk stor takk under avslutningsseremonien i går kveld. Jeg takker dere alle av hele mitt hjerte, og gleder meg allerede til neste år!! 

Takk for innsatsen 

NKF retter en stor takk til samtlige kiropraktorer i denne dugnadsgjengen.

Daniel Vestøl, Geir Hetland, Roald Eide, Ingrid Fiskå, Jørund Imislund, Elisabeth Aas-Jakobsen, Helen Ditlev-Simonsen, Asbjørn Bilben Amundsen, Camilla Bjørnsen, Mari Gønnlund Kviteberg og Emilie Remman, tusen takk for innsatsen! 
Og til sist, men ikke minst en ekstra takk til Atle Aarre, Eilif Harloff, Sindre Busk Witsøe, som leder det hele, på suverent vis, hvert år.  

Publisert: 24. mars 2022 ( sist endret: 24. mars 2022 )