Faglig kongress 2021

Denne helgen skal vi treffe gamle og møte nye kolleger og vi skal ta igjen det vi gikk glipp av under pandemien. Vi skal tilegne oss ny lærdom, og vi skal gjenoppta gamle og finne nye vennskap. smiler NKF-lederen til en fullsatt sal på Clarion Hotel i Trondheim.

Foto: Øistein Holm Haagensen

Hotellet som ligger ved bredden av Trondheimsfjorden er et av Skandinavias største kongresshotell, det er bra – for aldri før vi klart å samle så mange kiropraktorer under samme tak til faglig påfyll og fest som i år. Og fest skal det bli. Vi feirer 101 år med kiropraktikk i Norge. Korona-epidemien gjorde at vi ble nødt til å utsette festen med ett år, men i kveld blir det gallamiddag i 1920-talls stil med over 350 mennesker til bords.

—Det er riktig godt å se dere, -og jeg tror jeg har alle med meg når jeg sier at det er godt å kjenne på en slags normalitet igjen, fortsetter Ohren.

—På en dag som denne har vi har all grunn til å reflektere over det arbeidet som har vært nedlagt av tidligere generasjoner! Vi har kommet en lang vei fra 1960-tallet hvor NKF besto av 4-5 medlemmer til i dag hvor vi snart passerer 1000 praktiserende kiropraktorer med rettigheter som en hel kiropraktor-verden misunner oss!

Det har aldri vært en tid hvor det har vært bedre å være kiropraktor

—Aldri har vi vært flere på en kongress. Aldri har vi vært større. Og aldri har det vært samlet flere kiropraktorer under samme tak i Norge! Og jeg våger påstanden ; – Det har aldri vært en tid hvor det har vært bedre å være kiropraktor, sier Ohren fra talerstolen.

—Vi har styrket og befestet vår stilling blant de tre etablerte helseprofesjonene som behandler muskelskjelett sykdommer; Leger, fysioterapeuter og kiropraktorer. Vi nyter stor tillit i befolkningen.

—Endelig får vi betalt for langsiktig satsning på forskning. Det mest prestisjetunge medisinske tidsskriftet i verden, Lancet, publiserer forskning som støtter det aller meste av det vi gjør i vår kliniske hverdag. Og til alt overmål; forskerteamene ledes av kiropraktorer.

—Aktiviteten i ELIB vokser. Det resulterer i økende antall publikasjoner som kommer oss alle til gode. Det er et økende antall kiropraktorer som velger å ta en Phd, og det er et økende antall som tar en ekstra mastergrad.

—Vi samhandler mer og mer med andre helseprofesjoner. Epikriser, dialogmeldinger, henvisninger til legespesialister eller til radiologisk undersøkelser går gjennom helsenettet. Våre vurderinger på vårt fagfelt blir vektlagt på en helt annen måte nå enn for bare få år siden.

—Aldri har det vært lettere å åpne dører og få innpass hos politikerne. Senest denne uken har vi representert kiropraktorene i tre forskjellige høringer på Stortinget. I det siste møtet med helsedirektoratet stilte de med 7 personer med forskjellig fagkunnskap for å lytte til hva vi hadde å si.

—Denne helgen skal vi feire 100+1 år med kiropraktikk i Norge, og det har aldri vært en tid hvor det har vært bedre å være kiropraktor.

Fellesskapet gjør oss sterke

—Det lett å glemme at det er felleskapet som har bragt oss dit vi er i dag. Det er fellesskapet som har gjort og gjør oss sterke. Og ikke glem; det er et sterkt fellesskap som skal bringe oss videre. Utviklingen av denne profesjonen har aldri vært noe «one man show». Kampen for kiropraktikken. Kampen for kiropraktorers rettigheter. Kampen for sosial og faglig aksept. Kampen for fagutvikling og profesjonsutvikling. Den kampen er større enn oss selv.

—Det er ikke en kamp man kan kjempe på egenhånd eller ved å melde seg ut av fellesskapet. Den kampen kjemper vi sammen! Sammen er vi sterke!
-Hver for oss, er vi sjanseløse.

—I dag er vi her sammen, i dag er vi rekordmange kiropraktorer samlet under samme tak. Vi skal feste inn i de små timer, og ikke minst VI SKAL KOSE OSS.

Takk for meg, og velkommen til Faglig Kongress!