Fem gode råd til deg med smerter 

Kiropraktor Espen Ohrens råd til pasienter som opplever problemer med rygg og nakke. 

I VG Pluss-saken ga NKFs styreleder Espen Ohrens fem gode råd til pasienter som opplever problemer med rygg og nakke. Ettersom disse rådene står bak betalingsmur har vi valgt å gjengi dem her. 

1. Kroppen tåler mer enn du tror 
Stol på kroppen din! Selv om du har nye vondter, er du ikke nødvendigvis svakere eller mer ødelagt i dag enn for en tid tilbake. 

2. Smerte er sjelden farlig 
Ofte er det liten sammenheng mellom hvor vondt noe gjør og omfang av årsaken til ubehaget. Ting er sjelden så galt som det kan kjennes ut. 

3. Usikkerhet gjør vondt verre 
Føler du deg usikker, oppsøk autorisert helsepersonell (fastlege, kiropraktor, fysioterapeut). Fortell din historie, få en undersøkelse og bli forklart problemstillingen – dette kan gi deg tryggheten du trenger til å komme videre. Få hjelp til å takle det som er akutt og råd til hvordan du kan håndtere det. 

4. Bli i jobb 
Så langt det lar seg gjøre bør man forbli i sine vante omgivelser og leve livet som normalt. Forskning viser at man kommer raskere ut av smertesituasjoner ved å opprettholde så normal hverdag man klarer. 

5. Beveg deg 
Stillstand er ikke løsningen. Bevegelse lindrer, rehabiliterer og forebygger mer enn bare smerter og plager i rygg og nakke. Beveg deg gjerne rundt smerten. Gjør alt som ikke provoserer smerten mer. Lev etter mottoet: “Et liv i bevegelse”.