Folk med smerter og alvorlige plager i rygg og nakke får ikke den behandlingen de trenger 

Norsk Kiropraktorforening har bedt Helsedirektoratet om hasteavklaring på hvem som kan avgjøre hvilke pasienter de kan gi hjelp til i disse tider. 

Rygg- nakkeproblemer rammer 1, 2 millioner nordmenn hvert år og er således landets største helseutfordring. Koronakrisen har ført til at denne pasientgruppen nå står fullstendig uten behandlingstilbud, det kan komme til å koste oss dyrt. Styreleder i NKF, Espen Ohren sier i et intervju med NRK Nyheter i dag at det i verste fall kan gjøre folk uføre. 

—Dette er en pasientgruppe som nå totalt er satt til siden og som nå ikke har et behandlingstilbud å gå til. 
 
Du mener at om dette vedvarer så kan det komme en kraftig regning på dette senere? 
 
—Ja! Mange sto allerede sykemeldt når korona startet og får ikke oppfølging mens de er sykemeldt. Tilstanden vil, sannsynligvis for ganske mange, forverres i den situasjonen vi er i nå. 
 
—Den største andelen av sykemeldte vi har her i landet er rygg- og nakkepasientene. Dette koster samfunnet enorme summer fra før og det blir ikke bedre etter koronakrisen. 

Klare til å behandle – men venter på svar fra Helsedirektoratet 

—Med riktig smittevern kan vi ta i mot pasienter. Vi i NKF har utarbeidet en veileder for alle våre kiropraktorer om hvordan smittevernet skal ivaretaes. Smittevernsutstyret er på plass. Men myndighetsspørsmålet vedr. hvem som avgjør om vi kan behandle pasienter eller ikke er ennå ikke avklart fra Helsedirektoratets side. 

Se Nyhetssaken på NRK 1 – Nyheter