Norsk studie om bekkensmerter publisert i European Spine Journal 

Kiropraktor Anne Marie Gausel er stipendiat ved Stavanger universitetssjukehus hvor hun forsker på bekkensmerter i svangerskapet og etter fødsel. Nå kan du lese om forskningen hennes i European Spine Journal. 

De fleste har betydelig bedring av bekkenleddsmerter i løpet av de første 6 ukene etter fødsel slår Anne Marie Gausel fast. 

Les mer om Gausels forskning i studien: 
“Subjective recovery from pregnancy-related pelvic girdle pain the first 6 weeks after delivery: a prospective longitudinal cohort study” Artikkelen kan nå leses i sin helhet på Pubmed 

Studiens resultat og betydning for klinisk praksis 

—I denne artikkelen undersøkte vi subjektiv bedring av svangerskapsrelaterte bekkenleddsmerter de første seks ukene etter fødsel. Vi fant at majoriteten av kvinner, 83 %, med moderate og alvorlige bekkenleddsmerter de siste 10 ukene av svangerskapet opplevde betydelig bedring i løpet av de første 6 ukene etter fødsel. Nesen halvparten av disse, 44 %, opplevde denne bedringen allerede i løpet av de første to ukene ette fødsel. Denne studien tyder på at kvinner opplever bedring av bekkenleddsmerter raskere enn hva tidligere forskning har vist, forklarer Gausel i sitt sammendrag. 

Kort sammendrag, hva/hvorfor, metode og resultat 

Halvparten av alle gravide opplever rygg- og/eller bekkenleddsmerter i svangerskapet, og omtrent 20 % har bare bekkenleddsmerter. Det er gjort lite forskning på vedvarende bekkenleddsmerter etter fødsel. 

Som del av en større oppfølgingsstudie ble gravide kvinner bedt om å svare på et ukentlig SMS-spørsmål om hvor mange dager i sist uke de hadde hatt plagsomme bekkensmerter. 120 kvinner hadde SMS-data som kunne analyseres og SMS-svarene fra de siste 10 ukene av svangerskapet og de 6 første ukene etter fødsel ble undersøkt. Kun kvinner med moderate og alvorlige bekkenleddsmerter i svangerskapet ble tatt med i de videre analysene. Fem av seks kvinner opplevede betydelig bedring av bekkenleddsmerter innen seks uker etter fødsel, og 44 % av disse innen to uker etter fødsel. Risikofaktorene for å ha vedvarende bekkenleddsmerter seks uker etter fødsel var å ha født barn tidligere, å ha bekkenleddsmerter året før graviditet samt å ha en høy smerteintensitet i svangerskapet.