Kiropraktor Regy Selsaas jobber tett på kvinnelandslaget i badminton 

Foto: Privat. 
Regy Selsaas sammen med landslagstrener Sonja Wåland (t.v.) og kvinnelandslaget i badminton på plass i EM i Frankrike. 

Da Regy ble spurt om han kunne tenke seg å følge landslaget tett fram imot EM og bistå dem underveis i mesterskapet, trengte han ikke lang betenkningstid. 

—Regys sønn spiller badminton så vi har møttes på noen turneringer og har i den forbindelse kommet i prat om forebygging og oppfølging av badmintonspillere, forteller Sonja Wåland, som er trener for det norske kvinnelandslaget. 

Det var Sonja som tok initiativet til samarbeidet med haugesundskiropraktoren. De tilfeldige møtene i hallen ble til interessante samtaler og en forespørsel om Regy kunne tenke seg å følge kvinnelandslaget på samlinger fram i mot EM og under selve mesterskapet i Liévin i Frankirke, i midten av februar, og slik ble det. 

—Jeg trengte ikke tenke lenge på den forespørselen. En ting er at det gir meg som kiropraktor en enorm faglig input. Men for meg var det å få muligheten til å representere kiropraktoryrket inn i mot idrett på et så høyt nivå, det som var avgjørende, sier Regy til NKF. 

—Frem mot mesterskapet tilbragte vi flere dager på Olympiatoppen over flere omganger. Der finnes det ingen kiropraktor. Det ble også etterhvert veldig tydelig for meg at det er få spillere som vet forskjellen på de ulike behandlere. Bare det at jeg, til forskjell fra en fysioterapeut, som det jo er langt vanligere at reiser rundt på denne måten, kan bestille bildediagnostikk og henvise videre forløpende om det skulle være nødvendig, gjør en enorm forskjell fordi det legger til rette for fortgang. Så det å representere faget i denne sammenhengen har vært stort for meg på flere nivå, legger han til. 

Å ha med Regy på dette har vært enormt verdifullt for oss, sier landslagstrener Sonja Wåland. 

Strålende fornøyde 

Det levner liten tvil om at Regy har representert kiropraktorstanden på en forbilledlig måte i denne sammenhengen. Landslagstreneren får ikke rost ham nok. 

—Dette har vært enormt verdifullt for oss. Det er jo sånn at landslagspillere ikke alltid er komfortable med å fortelle om smerter eller begrensninger til oss trenere. De er engstelige for å bli satt på benken. Dette kan jo fort gå i en vond sirkel. For med korrekt informasjon kan trening tilpasses og skader forebygges. Når Regy da kommer inn som en uavhengig tredjepart med medisinsk kompetanse og taushetsplikt så får spillerne ikke bare en å snakke med om smertene, de blir også grundig undersøk og testet. De får tilpasset opplegg om det trengs. Veldig mange opplevde dessuten at de lille rusket som var i maskineriet ble borte etter enkle behandlinger. Forholdene ble rett og slett lagt til rette for optimal prestasjon, sier Sonja til NKF. 

Det norske laget kom hjem til Norge for noen dager siden med en 5. plass sammenlagt. Treneren håper absolutt på et videre samarbeid med Regy. Men først skal prosjektet de nå har gjennomført sammen evalueres. For Regys del er interessen for Badminton satt for alvor, og han utelukker ikke at han kan tenke seg å fortsette samarbeidet. 

—Da sønnen min begynte å spille og etterhvert ønsket å satse ordentlig, så vil jeg selvfølgelig som far og kiropraktor gjøre alt jeg kan for å støtte opp om dette på best mulig måte. Så da har det jo handlet om å tilegne seg så bred kjennskap til sporten som mulig for å kunne legge til rette for best mulig optimalisering, forebygging og restitusjon for ham. Og jo mer jeg har observert spillerne, jo mer jeg med tiden har lært om denne sporten jo større har interessen min for sporten også blitt fra kiropraktorfaglig ståsted. 

—Det er en heftig sport. De er utrolig bra trent og det er koordinasjon, hurtighet, balanse og styrke i skjønn forening. Veldig interessant å jobbe tett på og se hvor stor forskjell en kan gjøre som behandler, forteller han.