Nakkesmerter

Smerter i nakken kan oppstå akutt, eller utvikle seg gradvis over tid. Det er normalt å dele inn nakkesmerter i tre grupper; akutte (de som nylig har oppstått), sub-akutte (de som har varighet fra 0-3 mnd.) og kroniske/vedvarende (de med varighet over 3 mnd.).

I de aller fleste tilfellene går smertene over av seg selv. Om du har behov for rask hjelp eller opplever at nakkesmertene ikke går bort kan det være nødvendig med behandling hos kiropraktor.

Det finnes mange forskjellige typer nakkesmerter med ulike årsaker.

Uspesifikke nakkesmerter er de mest vanlige. Disse kan oppstå etter ugunstig belastning av nakken, og kan komme av at du har forstrukket ulike typer vev, som muskler eller leddbånd. De kan også forårsakes og forsterkes av en rekke andre faktorer som for eksempel langvarig stress, nedstemthet og mangel på fysisk aktivitet.

Nakkesmerter med nerveskade (radikulopati). Mellom hver ryggvirvel ligger det bruskskiver som fungerer som støtavlastende puter for ryggen. Disse bruskskivene består av en geleaktig kjerne og en hard fibrøs hinne. Noen ganger kan bruskskivens hinne slå sprekker og det danner seg et prolaps ved at noe av kjernematerialet siver ut. Om prolpaset berører en av nakkens nerverøtter kan det oppstå smerter i nakken og i mange tilfeller stråle nedover armen.

Whiplash/Nakkesleng. Oppstår ved at hodet plutselig kastes hardt frem og tilbake, ofte i forbindelse med bilulykker eller idrettsskader. Dette kan føre til skader på en rekke strukturer i nakken og den forlengede ryggmarg og gi et bredt spekter av symptomer. 

Andre og mindre vanlige årsaker til nakkesmerte kan være brudd, revmatisk sykdom eller kreft. Ved slike tilfeller er det viktig at du følges opp av fastlege og/eller sykehusspesialist.

De fleste nakkesmerter oppstår akutt og blir gradvis bedre over en periode på 1-3 uker. Langvarige plager er mer sjelden, men kan forekomme. Nakken kan føles stiv og øm, spesielt ved bevegelse. Noen opplever også at smertene stråler ut til hode, skulder og arm.

Kiropraktoren utreder og behandler de fleste typer nakkesmerter. Om det er behov, kan kiropraktoren henvise til bildediagnostisk undersøkelse, som røntgen eller MR.

Det finnes en rekke ulike behandlingsformer for smerter i nakken. Kiropraktisk behandling tar utgangspunkt i å gjenopprette normal funksjon og lindre smertene. Mange opplever god effekt av manipulasjon eller mobilisering. Dette er teknikker som spesifikt og nøyaktig fokuserer på å bedre funksjonen i et ledd, ofte med en karakteristisk lyd (knekk).

Svært ofte supplementeres den manuelle behandlingen med råd og veiledning om aktivitet og trening. I tillegg kan kiropraktoren hjelpe deg med kostholdsendring, stressmestring og ulike avspenningsteknikker, dersom dette skulle være nødvendig. I hvert tilfelle skreddersys en individuell behandlingsplan basert på en totalvurdering av pasientens helse. Behandlingen utføres alltid i samråd med deg som pasient.

Kiropraktoren kan også hjelpe deg med å forebygge nakkesmerter. Her er tre enkle råd om hvordan du selv kan forhindre at smertene oppstår:

  • Unngå ensidige bevegelser og langvarige, ugunstige stillinger i nakken.
  • Vær fysisk aktiv i minimum 30 minutter hver dag.
  • Gjør enkle nakkeøvelser. Kiropraktoren kan veilede deg.