Forsker for å gjøre en forskjell

Foto: UiO

Aleksander Chaibis innsats for forskning på kiropraktikk ble hedret med Etterutdanningsutvalgets fagpris 2019

—Dette kom svært uventet. Jeg er en enkel fyr med lave forventninger. På den måten blir jeg sjelden skuffet. Men så blir jeg tilsvarende overrasket da, i sammenhenger som dette. Utrolig hyggelig, og som sagt, helt uventet, sier Aleksander Chaibi.

Klokken er kvart over to en helt vanlig mandag i november. Han har hatt dagens siste pasient på klinikken og har tid til en prat på telefonen mens han beveger seg videre i dagen. Ved siden av praksisen på Atlasklinikken i Oslo og en liten post.doc stilling på Head and Neck Research Group, Forskningssenteret, Akershus Universitetssykehus HF er han nå hovedveileder for det som skal bli verdens største kliniske studie innen manuell behandling av akutte nakkesmerter. Med to barn hjemme, som begge er i barnehagealder, er det ikke mye tid til å ligge på latsiden.

—Da vi overrakte deg prisen på Skype under Faglig Kongress i oktober fortalte du at du hadde sittet mer eller mindre tre døgn i strekk med forskningsprosjektet. Er det en helt vanlig uke for deg?

—Nei. Akkurat da jobbet vi imot en deadline for å få sendt inn en besvarelse i forbindelse med forskningsprosjektet. Deadline-periodene kan bli intense, men det er ikke egentlig representativt for hverdagen.

Deadlinen gjorde det også vanskelig for Aleksander å delta på kongressen i Stavanger hvor prisen deles ut. EUU-leder Daniel Vestøl hadde derfor alliert seg med Beate Simarud, Chaibis samboer, for anledningen. Hun skulle sørge for at han var tilgjengelig da vi ringte fra plenumsalen. Det gikk ikke på første forsøk, vi måtte prøve noen ganger før forbindelsen ble opprettet, og da Aleksander dukket opp på storskjermen til publikums jubel ante han ingenting om hva som ventet. Beate hadde holdt tett.

—Hun oppførte seg helt merkelig den dagen. På et tidspunkt trodde jeg seriøst at det hadde klikket for henne. Men hun avslørte seg aldri, det skal hun ha, sier Aleksander lattermildt.

Aleksanders brennende engasjement for å løfte kiropraktikkens anerkjennelse i andre fagmiljøer ved å forske, skrive og publisere er årsaken til at Etterutdanningsutvalget nå hedrer ham med fagprisen. Daniel overrakte prisen med ordene;

“Etterutdanningsutvalgets fagpris gis til denne personen for ekstraordinær innsats til videre utforskning av kiropraktorfaget og kunnskapserverving for kiropraktorstanden.
Han har det siste året bidratt med flere foredrag for Kiropraktorforeningen og nylig også skapt en doktorgradsstilling der han også er veileder.”

Det var på landsmøtet året før at Aleksander entret talerstolen og fortalte at han trengte kiropraktorer til å delta i en klinisk studie på akutte nakkesmerter. Interessen har vært upåklagelig og han fått med seg kiropraktorer fra hele landet. Sammen skal de skape historisk forskning.

—Nå venter vi på endelige godkjenninger og regner med å komme i gang med denne studien i 2020. Da begynner prosjektet og rulle, det blir veldig spennende. Jeg er veldig glad for engasjementet til kiropraktorene der ute. Det er veldig gøy at det er så mange som er villige til å bidra, noe som bygger opp under historisk godt profesjonssamhold.
—Selv har jeg klokketro på at det vitenskapelige språket er veien å gå for anerkjennelse for kiropraktikken som fag. Å levere solid forskning basert på de rette metodene er, slik jeg ser det, den beste, om ikke den eneste, måten å oppnå anerkjennelse hos legestanden. Det er en akademisk tilnærming som de forstår og som de ikke kan benekte.

—For det spiller egentlig ingen rolle hvilke resultater du får så lenge metoden din er god. Hvis metoden er god så blir studiene våre plukket opp, de blir brukt, publisert og henvist til. Da viser vi at vi som klinikere har noe å fare med, at vi kan faget vårt og at vi er evidensbaserte i vår tilnærming. Det er hovedgrunnen til at jeg driver med forskning. For å bidra til å løfte kiropraktikken, vise verden der ute nøyaktig hva vi er gode for.

Aleksander snakker av erfaring. Hans siste artikkel "A risk–benefit assessment strategy to exclude cervical artery dissection in spinal manual-therapy: a comprehensive review" er ranket på andre plass i“Annals of Medicine”s liste over antall nedlastninger noensinne. Kun en artikkel som har stått på trykk i den journalen har blitt lastet ned flere ganger.
Hans oversiktsartikler på temaet hodepine, ligger også på topplisten over mest nedlastet i “The Journal of Headache and Pain”.

—Dette viser oss at vi med forskning og et vitenskapelig språk blir vi tatt seriøst. Dette er så viktig. Det er disse tingene som gjør at jeg fortsetter å forske, fortsetter å skrive og publisere. Jeg gjør ikke dette for penger, ære eller berømmelse, spesielt da flere av mine publikasjoner er gjort ulønnet. Det som driver meg, er å se at jeg gjør en forskjell. Det at kiropraktor-kollegaer kommer til meg og forteller at noe av det jeg har publisert har gjort en forskjell i hvordan de blir mottatt tverrfaglig av leger og annet helsepersonell betyr alt for meg. Derfor er det også ekstra hyggelig å få denne fagprisen. Tusen takk!

RELATERTE ARTIKLER

En kiropraktor som gir behandling eller tjenester som blir dekket av folketrygden kan etter avtale få refusjon fra HELFO.

I Norge ble kiropraktikk en offentlig godkjent helseprofesjon i 1989. Norske kiropraktorer er autorisert etter lov om helsepersonell (helsepersonelloven) og plikter å etterleve denne i sin klini...

Kiropraktorer har spesialkompetanse på muskel- og skjelettlidelser. Hos kiropraktoren får du stilt din diagnose på grunnlag av sykehistore, klinisk undersøkelse og eventuelle ...