Fem gode råd til deg med smerter

Kiropraktor Espen Ohrens  råd til pasienter som opplever problemer med rygg og nakke.

I VG Pluss-saken ga NKFs styreleder Espen Ohrens fem gode råd til pasienter som opplever problemer med rygg og nakke. Ettersom disse rådene står bak betalingsmur har vi valgt å gjengi dem her.

1. Kroppen tåler mer enn du tror  

Stol på kroppen din! Selv om du har nye vondter, er du ikke nødvendigvis svakere eller mer ødelagt i dag enn for en tid tilbake.   

2. Smerte er sjelden farlig  

Ofte er det liten sammenheng mellom hvor vondt noe gjør og omfang av årsaken til ubehaget. Ting er sjelden så galt som det kan kjennes ut.      

3. Usikkerhet gjør vondt verre  

Føler du deg usikker, oppsøk autorisert helsepersonell (fastlege, kiropraktor, fysioterapeut). Fortell din historie, få en undersøkelse og bli forklart problemstillingen - dette kan gi deg tryggheten du trenger til å komme videre. Få hjelp til å takle det som er akutt og råd til hvordan du kan håndtere det.     

4. Bli i jobb  

Så langt det lar seg gjøre bør man forbli i sine vante omgivelser og leve livet som normalt. Forskning viser at man kommer raskere ut av smertesituasjoner ved å opprettholde så normal hverdag man klarer.  

5. Beveg deg  

Stillstand er ikke løsningen. Bevegelse lindrer, rehabiliterer og forebygger mer enn bare smerter og plager i rygg og nakke. Beveg deg gjerne rundt smerten. Gjør alt som ikke provoserer smerten mer.  Lev etter mottoet: "Et liv i bevegelse”. 

RELATERTE ARTIKLER

En kiropraktor som gir behandling eller tjenester som blir dekket av folketrygden kan etter avtale få refusjon fra HELFO.

I Norge ble kiropraktikk en offentlig godkjent helseprofesjon i 1989. Norske kiropraktorer er autorisert etter lov om helsepersonell (helsepersonelloven) og plikter å etterleve denne i sin klini...

Kiropraktorer har spesialkompetanse på muskel- og skjelettlidelser. Hos kiropraktoren får du stilt din diagnose på grunnlag av sykehistore, klinisk undersøkelse og eventuelle ...