Forbilledlig medisinsk opplegg under X Games på Hafjell

Kiropraktor Eilif Harloff. Foto: NKF.

Eilif Harloff hadde ansvaret for å koordinere det medisinske teamet under X Games Norway på Hafjell sist uke og det ble lagt merke til både av utøvere og av deres støtteapparat.

Forrige uke var det duket for høy fart og store høyder under X Games Norway på Hafjell. Verdens beste ski- og snowboardkjørere var samlet i den norske fjellheimen for å delta i det som regnes for å være en av verdens mest prestisjetunge konkurranser innen actionsport.

Norge er som oftest godt representert i X Games, både på herresiden og damesiden. Vi har flere utøvere i både ski og snowboard, og Norge ble beste nasjon på hjemmebane denne uken, med tre gull, to sølv og en bronse. Stemningen var stor og showet sto så til de grader til publikums forventning.

I kulissene

Men det er ikke bare i bakken det skjer. Det er et enormt apparat som skal til for å gjennomføre et arrangement av denne typen, ikke minst for å ivareta kjørernes helse og sikkerhet gjennom konkurranseuken.
Kiropraktor Eilif Harloff har vært med på denne typen arrangementer mange ganger. Tidligere som behandler men det er først i år at han har hatt ansvaret for å koordinere hele gruppen med medisinsk personell.
- Det er en stor kabal som skal gå opp. Det er actionsport dette her og det er en viss risiko for skader. Det å ha et komplett team som er rutinerte og rykker inn med en gang er helt nødvendig. Heldigvis var det ingen store skader under årets konkurranser. En kneskade, en ankelfraktur og noen andre skader av mindre skala var det jo, men alt i alt har dette gått over all forventning, smiler den blide bergenseren.

Men det er ikke bare akuttberedskap Eilif har sørget for under denne uken.
- Det er et enormt kjør på disse utøverne gjennom en sesong, og det hører til sjeldenhetene at de reiser rundt med egne behandlere på konkurranser. Derfor har vi lagt vekt på det under X Games Norway å kunne stille med et komplett behandlerteam som sørver alle utøverne slik at de kan stille til start her hver dag med en kropp klar til å yte sitt aller beste. I år har vi hatt to team på plass hele uken. Et team lokalisert i Riders Lounge på arenaen, og et team på hotellet der utøverne bor. Hvert team har bestått av kiropraktor, fysioterapeut og massør, forklarer han.

Og det blir lagt godt merke til at vi holder høy standard i Norge.

Forbilledlig standard

Dr. Med. Katie Gollotto. Foto: NKF.

Det amerikanske teamet er det eneste som reiser verden rundt med eget medisinsk apparat. Deres ortoped. Dr. Med. Katie Gollotto var overveldet over hvor godt det norske teamet fungerte.
- Det er første gang jeg har opplevd så profesjonell håndtering av akutte skader på et idrettsarrangement i denne skalaen. En av våre utøvere skadet seg dessverre denne helgen. Men teamet som tok hånd om dette var drillet til fingerspissene. Alt skjedde raskt. Evakuering, vurdering av skaden som ble gjort tverrfaglig der lege, kiropraktor og fysioterapeut sammen tok vurderinger på stedet var utrolig bra. Vår utøver ble fulgt til sykehus av en lege for å få tatt bilder. Han ble aldri overlatt til seg selv. Vårt team ble sømløst fusjonert med det norske teamet i denne saken, det imponerte meg veldig, for det er ingen selvfølge. Det medisinske opplegget her er forbilledlig, jeg håper at dette kan være til eksempel for tilsvarende arrangementer på verdensbasis, stråler den amerikanske legen.

Hun og teamets fysioterapeut jobbet også i samme rom som de norske behandlerne på stedet. Og det at alle utøvere, uansett nasjonalitet kunne komme inn når som helst på dagen å få vurdering av kiropraktor, fysioterapeut med ultralyddiagnostikk og massør var de målløse over.
Og det var de ikke alene om.

Woodsy takker og bukker

James Wood. Foto: Alexander Eriksson / X Games Norway.

Publikumsyndlingen James Woods (25) fra Storbritannia fikk flere gode plasseringer i løpet av oppholdet på Hafjell, der i blant en bronsemedalje i slopestyle ski. Han benyttet seg av både kiropraktor og fysioterapeut nesten daglig under sitt opphold og var imponert over opplegget, men ikke minst veldig takknemlig.
- Vi reiser mye og selv om vi har et apparat hjemme er det få av utøverne som har mulighet til å få fysikalsk oppfølging i forbindelse med konkurranser. Det har vært helt fantastisk. Teamet her har en helhetlig tilnærming og har vært til god hjelp både i forkant av konkurransen men også i etterkant. Det er utrolig godt for meg som nå reiser videre til VM i Spania å føle at kroppen er på plass, sier han strålende fornøyd.

Og det er ikke fritt for at det varmer koordinatorens hjerte å høre tilbakemeldingene.
- Det er veldig gøy at vi har klart det vi hadde satt oss som mål! Jeg gikk noen runder med meg selv før jeg takket ja til koordinatorrollen. Det er jo en rolle jeg ikke har noen erfaring med og jeg kjente jo litt på det ansvaret. Men jeg er takknemlig for tilliten og jeg tror jeg snakker for samtlige involverte i medic-teamet når jeg sier at dette gjør vi veldig gjerne en gang til om vi får muligheten, avslutter Eilif Harloff.

RELATERTE ARTIKLER

En kiropraktor som gir behandling eller tjenester som blir dekket av folketrygden kan etter avtale få refusjon fra HELFO.

I Norge ble kiropraktikk en offentlig godkjent helseprofesjon i 1989. Norske kiropraktorer er autorisert etter lov om helsepersonell (helsepersonelloven) og plikter å etterleve denne i sin klini...

Kiropraktorer har spesialkompetanse på muskel- og skjelettlidelser. Hos kiropraktoren får du stilt din diagnose på grunnlag av sykehistore, klinisk undersøkelse og eventuelle ...